Tips om verlof op te nemen

Werken kost energie, en dat betekent dat je af en toe vrij moet hebben om weer nieuwe energie op te bouwen.

Daarvoor zijn er vrije dagen en andere verlofdagen. Vaak kunnen vrije dagen opgenomen worden op het moment dat je dat wilt, maar het lukt niet altijd om alle dagen ‘op te maken’. Daardoor bouw je soms een groot aantal verlofdagen op die je dan nog op moet nemen. Na onderzoek* onder werkgevers en werknemers zijn er instrumenten en tips opgesteld om die hoge verlofstanden weg te werken. We geven je hieronder tips, het volledige onderzoek kun je hier bekijken.

Tips om verlof op te nemen

Tip #1

Vraag verlof op tijd aan

Bij veel bedrijven is er een termijn afgesproken waarvoor verlof moet worden aangevraagd. Houd daar rekening mee, zeker als er sprake is van een krappe bezetting. Hoe eerder je verlof aanvraagt, hoe groter de kans is op het toekennen ervan.

Tip #2

Stem verlof op elkaar af

Zeker in de ‘vaste’ vakantieperiodes willen vaak mensen tegelijk met verlof. Stem daarom vakantieplanningen met elkaar af. Je werkgever zal het verlof dan sneller toekennen.

Tip #3

Bepaal je reserve

Veel werknemers hebben graag een aantal verlofdagen ‘achter de hand’. Bepaal voor jezelf voor welke situaties je dat wilt en hoeveel verlof daarbij past. Zo voorkom je dat je openstaand verlof te hoog oploopt.

Tip #4

Maak een plan

Heb je nog heel veel verlofuren staan? Ga met je leidinggevende aan tafel en maak samen een plan hoe je het verlof af kunt bouwen, bijvoorbeeld door voor een langere periode op vrijdag vrij te nemen.

Tip #5

Check de cao Metalektro

Als het bedrijf waar je werk failliet gaat, vervalt je openstaande verlof. In de cao Metalektro kun je vinden wat er voor mogelijkheden zijn om je uren op een andere manier in te zetten.