Hulpmiddelen voor consignatiedienst

Een consignatieregeling in 5 stappen

Consignatiedienst is een dienst waarbij werknemers oproepbaar zijn buiten normale werktijden, bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend. Dit kan voor werknemers zowel fysiek als mentaal erg zwaar zijn. Het is daarom van groot belang om de belasting van consignatiediensten zo veel mogelijk te beperken.

 

Stappenplan consignatieregeling

1

Inzicht in het werk(aanbod)

Om te bepalen óf consignatie en in welke mate moet of kan worden toegepast, is het nodig om goed inzicht in het werk(aanbod) te hebben. Met behulp van het stappenplan: wel of niet consignatie toepassen en bijbehorende ‘werkaanbod analysetool: effectanalyse’ kun je het werkaanbod gemakkelijk in kaart te brengen. Daarnaast wordt een aantal mogelijkheden besproken om de (mogelijke) consignatiedruk te verlagen.

Het stappenplan: wel of niet consignatie toepassen bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Welke werkzaamheden moeten wel en niet tijdens consignatie worden uitgevoerd?
  2. Welke mogelijkheden zijn er om oproepen tijdens consignatie te verminderen?
  3. Analyse werkaanbod en benodigde inzet werknemer: verzamelen benodigde informatie, invullen Excelbestand (in het stappenplan lees je hoe je deze tool gebruikt), lezen uitkomsten ‘werkaanbod analysetool: effectanalyse’.
  4. Bijstel mogelijkheden
  5. Aanvullende analyses

Aan het eind van deze stap heb je:

  • Inzicht in het werk(aanbod)
  • De kennis om bezettingsvereisten vast te stellen
  • Mogelijkheden om het aantal oproepen tijdens consignatie te verminderen
Stappenplan consignatie (pdf) Werkaanbod analysetool: Effectanalyse (xslx)
2

Consignatie (her)inrichten

Bij het opstellen of aanpassen van een consignatieregeling is het belangrijk om te zorgen dat niet alleen de doelstellingen van de organisatie goed geborgd zijn, maar dat de regeling ook past bij de werknemers. We raden je aan om vroegtijdig in gesprek te gaan met werknemers en de OR/PvT. Om je hierbij te helpen stellen we de volgende hulpmiddelen beschikbaar:

  1. (Her)inrichten consignatie – gesprekstool en stappenplan: handleiding over hoe je de gesprekken met de OR/PvT en werknemers kunt inrichten, en hoe je draagvlak kunt creëren binnen de organisatie.
  2. Kader wet- en regelgeving: een overzicht van regels en wetten (zoals de Arbeidstijdenwet) die de grenzen aangeven waarbinnen de inzet van werknemers in consignatie dient plaats te vinden, met voorbeelden om de regels te verduidelijken.

Aan het eind van deze stap heb je:

  • Inzicht in welke bedrijfsmatige uitgangspunten en onderwerpen in de consignatieregeling passen
  • Waardevolle informatie van je werknemers verzameld
  • Een (opnieuw) ingerichte consignatieregeling die past bij de organisatie
Handleiding herinrichten (pdf) Kader wet- en regelgeving (pdf)
3

Omgaan met consignatiediensten

Werken in consignatiedienst heeft invloed op het leven van je werknemers, zowel fysiek als mentaal. Voordat de nieuwe consignatieregeling daadwerkelijk wordt ingevoerd, is het belangrijk dat je weet welke effecten consignatiediensten hebben. We hebben handige praktijktips ontwikkeld die jou en jouw werknemers voorbereiden op de ingang van de consignatieregeling. Communiceer deze tips met jouw werknemers! Zo kunnen jullie samen zorgen voor een vermindering van de belasting.

10 tips omgaan met consignatie (pdf)
4

Evalueer de consignatieregeling

Door de regeling te evalueren krijgt je een goed beeld van de waardering van de consignatieregeling in jouw organisatie, ook van de werknemers. Met die informatie kun je de regeling vervolgens gericht bijsturen en verbeteren. Je gaat als volgt te werk:

  1. Evaluatie-checklist: deze checklist helpt jou als werkgever (en OR/PvT) de regeling efficiënt te evalueren. Je bepaalt daarbij zelf welke evaluatiepunten voor jouw situatie relevant zijn, afhankelijk van het doel.
  2. Checklist bespreekpunten werknemers: aan de hand van deze checklist breng je de wensen en belangen van de werknemers in kaart. Je vindt hier een gespreksleidraad en een vragenlijst voor de evaluatiegesprekken met de werknemers.
  3. Werkaanbod analysetool: deze tool helpt om inzicht te krijgen in de uitgevoerde consignatieoproepen in een bepaalde periode. Je leest in de handleiding welke benodigde informatie je moet verzamelen, hoe je het Excelbestand moet invullen en hoe je de uitkomsten uit de ‘werkaanbod analysetool’ kunt lezen.

Aan het eind van deze stap heb je:

  • Jouw eigen evaluatiecriteria
  • Een heldere evaluatie van zowel werkgever (en OR/PvT) als van jouw werknemers
Evaluatie checklist (pdf) Checklist bespreekpunten (pdf) Handleiding werkaanbod analysetool (pdf) Werkaanbod analysetool (xlsx)
5

Stuur bij

Je hebt nu een goed beeld van hoe de consignatieregeling zou kunnen werken. Als je uit stap 4 concludeert dat de consignatieregeling voor de gehele organisatie goed werkt, dan ben je klaar met het (her)inrichten van de consignatieregeling. Gefeliciteerd! Zorg er voor dat je de regeling regelmatig blijft evalueren. Gebruik hiervoor de hulpmiddelen uit stap 4.

Concludeer je echter dat de regeling nog niet optimaal werkt – je moet bijvoorbeeld nog bijsturen – dan begin je weer bij stap 2. Je kunt hiervoor de verzamelde gegevens hergebruiken, maar wel met de nodige aanpassingen. Heb je vragen? Kijk bij Vraag & Antwoord of neem contact met ons op.

Tips uit de praktijk

Twijfel je nog over het (her)inrichten van de consignatiediensten? We geven je graag een aantal tips mee over hoe om te gaan met consignatiediensten.

  • Zoek het juiste aantal personeelsleden
    Hoe groter de pool hoe minder vaak mensen consignatiedienst hebben. Maak de pool ook weer niet te groot want dan zitten mensen alleen maar in de wacht.
  • Luister naar de werknemers
    Vraag hoe ze de regeling hebben willen. Praat constructief met de OR en zet de afspraken duidelijk op papier.
  • Maak maatwerkroosters
    Dat is voor iedereen beter. Ook kunnen 55-plussers zo gemakkelijker gedeeltelijk doorgaan met consignatie.
  • Beperk het aantal oproepen
    Door daar goede afspraken over te maken.
  • Communiceer goed
    Leg vanaf het begin uit waarom de consignatie nodig is. Benoem de voordelen én nadelen voor de werknemers. Trek daarbij samen op met de OR.
  • Wees bereid te betalen
    Je verandert de voorwaarden dus dan moet je betalen. Bedenk dat je de investering snel terugverdient.
  • Zet ook weer niet te hoog in
    Ga niet in op te hoge financiële eisen omdat je de regeling zo graag wil invoeren.
  • Laat je regeling toetsen aan de Arbeidstijdenwet.
  • Ga het wiel niet opnieuw uitvinden
    Vraag regelingen op van andere bedrijven en gebruik die.
  • Praat niet te lang door
    Ga aan de slag, evalueer en pas de regeling daarna zonodig aan.
  • Evalueer na een half jaar
    Die periode is lang genoeg om alles te ervaren maar is ook te overzien als het tegenvalt.